Wyrażenia takie jak ekologiczne, bio, organiczne są coraz popularniejsze. Dotyczą one nie tylko kosmetyków, lecz przede wszystkim jedzenia. O korzystnych właściwościach zdrowych produktów słyszał już chyba każdy, warto jednak poznać jakie żywność ekologiczna wady i zalety posiada w rzeczywistości. Zaczynając od korzyści, produkty ekologiczne mają wiele walorów zdrowotnych oraz biologicznych. Zawierają mnóstwo witamin, składników mineralnych, których ilość przekracza te zawarte w produktach konwencjonalnych.
Metody produkcji na ekologicznych farmach są przyjazne i bezpieczne dla środowiska, a dzięki temu na talerzu pojawia się dużo mniej metali ciężkich, azotanów i resztek pestycydów. Z drugiej strony jedną z największych wad jest cena produktów oznaczonych jako ekologiczne oraz ich dostępność. W wielu większych miastach pojawia się coraz więcej wyspecjalizowanych sklepów, jednak mniejsze miejscowości i wsie nie mogą na razie na takie liczyć. Ostatnim aspektem, dla niektórych jednak bardzo ważnym, estetycznym jest wygląd żywności ekologicznej, która pozbawiona szkodliwych substancji nie zachowuje kolorów i konsystencji, znanych nam z dotychczasowych konwencjonalnych produktów spożywczych.