Jedną z najpopularniejszych przekąsek na świecie jest bez wątpienia popcorn. Jest znany od lat i wciąż ma rzesze zwolenników. Czy można powiedzieć, że jest zdrowy?
Przekąska ogólnoświatowa
Popcorn jako pierwszy zaczęli spożywać rdzenni mieszkańcy Meksyku, kilkaset lat temu. Na masową skalę zaczął być jednak spożywany dopiero w XIX wieku, gdy udało się stworzyć maszynę, pozwalającą na zwiększenie wytwarzania tego produktu.
Powstaje on z selekcjonowanych ziaren kukurydzy, które praży się w wysokiej temperaturze.
Czy warto jeść popcorn?
Ziarna kukurydzy poddane obróbce termicznej same w sobie są jak najbardziej zdrowe. Stanowią bogate źródło błonnika oraz polifenoli, odpowiedzialnych za spowolnienie procesu starzenia.
Popcorn kalorie
Niestety, popcorn zazwyczaj bywa spożywany z dużą dawką tłuszczów i soli, które znacząco wpływają na zwiększenie jego kaloryczności. 100 gramów popcornu może z ich powodu mieć aż do 500 kcal. A to sprawia, że przekąska tego typu staje się raczej mało pożądana w codziennej, zdrowej i zbalansowanej diecie. Nawet pomimo prozsdowotnych substancji w niej zawartych.